شهرداری‌های استان تهران در آزمون شفافیت چه‌ نمره‌ای می‌گیرند؟

مطابق قانون شهرداری‌ها مکلفند در قبال مسائل مختلف از جمله میزان بودجه، حقوق و مزایای کارمندان و وضعیت عملکرد مسئولان شهرداری با مردم شفاف باشند؛ در این خصوص عملکرد 46 شهرداری استان تهران را مورد ارزیابی قرار دادیم.

 

به گزارش نبأپرس، شفافیت مسئولان در نظام اسلامی یکی از وظایفی است که دین مبین اسلام بر عهده خادمان ملت نهاده است؛ یکی از مهمترین نهادهایی که شرح وظایف و اختیارات آن اهمیت مسأله شفافیت در آن را دوچندان کرده نهاد «شهرداری» است؛ در این خصوص به وضعیت شفافیت شهرداری‌ شهرستان‌های استان تهران پرداختیم.

چرا شهرداری‌ها باید شفاف باشند؟ 

۱.   افزایش اعتماد عمومی

نخستین فایده شفافیت، ایجاد و افزایش اعتماد عمومی است؛ دومین فایده‌اش، فعال کردن نظارت همگانی و پیشگیری از فساد است و سومین فایده شفافیت، استفاده از توان متخصصان و بهره‌گیری از خرد جمعی در کشف راه‌حل‌های مؤثر است؛ همین سه دلیل به صورت خلاصه می‌تواند کارآمدی نظام اداری و علی‌الخصوص سطح حکمرانی را بالا برده و اعتماد عمومی به دستگاه‌ها را افزایش دهد، همچنین از ضرر و زیان‌ها و شبهات و ابهامات و موارد زیان‌بخش دیگر جلوگیری کند.

۲. قانون

شهرداری‌ها جزو نهادهای عمومی کشور هستند، در بندهای متعدد قانون از جمله «ماده ۷۱ قانون شهرداری‌ها»، «ماده ۲۹ قانون توسعه پنج‌ساله برنامه ششم کل کشور» و «ماده ۱۰ تا ۱۲ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات» به شفافیت عملکرد و بودجه نهادهای عمومی (شهرداری‌ها) اشاره و تاکید شده است که می‌بایست همه این‌ها برای مردم شفاف باشد.

در ماده (۸۴) قانون اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران، شوراهای شهر و شهرداری‌ها موظف به اطلاع‌رسانی مستمر بودجه، هزینه‌ها و درآمدهای خود به عموم مردم شده‌اند.

چه مسائلی باید توسط شهرداری‌ها شفاف باشد؟/ ۱۰ شاخص شفافیت

با بررسی قوانین موجود به ۱۰ شاخصه اساسی و مهم در خصوص شفافیت رسیدیم.

از بومهن تا شهریار، از فشم تا ورامین، شهرداری‌های استان تهران چقدر برای مردم شفاف هستند؟

بر اساس ۱۰ شاخصی که استخراج شد، به سراغ ۴۶ شهرداری استان تهران رفته و آن‌ها را بررسی کردیم و نهایتاً به این نتیجه رسیدیم که شهرداری‌­ باغستان، نصیرشهر، صفادشت، و بومهن را می‌توان با دارا بودن بالاترین تراز در شاخص‌های مذکور، به عنوان شفاف‌ترین شهرداری شهرستان‌های کل استان تهران شناخت.

پیوست جدول:

۱. در محاسبه میزان شفافیت شهرداری‌ها در هر کدام از شاخصه‌های مدنظر، حداقلی‌ترین وجوه شفافیت در نظر گرفته شده‌اند. (به عبارتی دیگر این شهرداری‌ها در خوشبینانه‌ترین حالت این نمره را دریافت می‌کنند.)

۲. یکی از مهمترین نقدهایی که به اکثر شهرداری‌ها وارد است عدم وجود زیرساخت‌های لازم همچون یک وب‌گاه باکیفیت و استفاده صحیح از آن جهت دسترسی ساده مردم به وضعیت شهرداری‌ها است؛ به‌عنوان مثال برخی شهرداری‌ها هنوز وب‌گاه مشخصی ندارند یا وب‌گاه آن‌ها دچار اختلال و نقص‌فنی و عدم به‌روز‌رسانی می‌باشد.

وب‌گاه شهرداری صباشهر – درج اطلاعیه در بخش مناقصات

 

وب‌گاه شهرداری باغستان – عدم به‌روزرسانی

۳. نکته حائض اهمیت دیگر بی‌توجهی شهرداری‌ها به ۵ مولفه‌ی میزان بودجه شهرداری و میزان وصول قطعی آن (مؤلفه شماره ۳)، تفاهم‌نامه‌ها و قراردادها (مؤلفه شماره ۴)، برنامه راهبردی طرح تفصیلی (مؤلفه شماره ۵)، گزارش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در شهر (مؤلفه شماره ۸) و گزارش در خصوص حقوق و مزایای کارمندان و کارکنان شهرداری (مؤلفه شماره ۱۰)  است که این به خودی خود به معنای عدم‌ شفافیت مالی شهرداری‌ها به‌عنوان یکی از ارکان مهم شفافیت در این حوزه است.

۴. شهرداری‌هایی که فاقد وب‌گاه بودند یا وب‌گاه آن‌ها دچار نقص فنی بود نیز نمره 0 دریافت کرده‌اند.

شهرداری‌ها هرچه سریعتر به شفافیت تن دهند

همان‌طور که گفته شد در این گزارش اولویت بررسی میزان شفافیت شهرداری‌های شهرستان‌های استان تهران بود که در این خصوص سعی شده بود از کمترین میزان شفافیت هم نگذشته و آن را در ارزیابی‌های خود قید کنیم؛ اما با این وجود بازهم هیچ‌کدام از شهرداری‌ها نمره قابل قبول و راضی‌کننده را نگرفته‌اند.

انتهای پیام/


لینک خبر:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 15 =

دکمه بازگشت به بالا