لحظه به لحظه اوکراین؛ ترکیه برای برقراری صلح بین روسیه و اوکراین تلاش می کند
طبق توافق صورت گرفته بین روسای جمهوری روسیه و ترکیه، نشست بعدی هیئتهای مذاکره کننده مسکو و کییف در استانبول برگزار میشود و رئیس جمهوری اوکراین نیز اولویتهای کشورش در مذاکرات با روسیه را حاکمیت، تمامیت ارضی و تضمینهای امنیتی نامید.
به گزارش نبأپرس، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، روسای جمهوری روسیه و ترکیه روز یکشنبه درجریان گفتوگویی تلفنی در خصوص برگزاری نشست بعدی هیئتهای مذاکره کننده روسیه و اوکراین در شهر استانبول توافق کردند. اردوغان توجه همتای روس خود را بر لزوم برقراری هرچه سریعتر آتشبس در اوکراین جلب کرد و به پوتین اطمینان داد که ترکیه به تلاش برای برقراری صلح بین مسکو و کییف ادامه خواهد داد.
یک روز قبل رئیس جمهوری ترکیه با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتگوی تلفنی داشت که در جریان آن وضعیت میدانی درگیریهای روسیه و اوکراین و روند مذاکرات بین دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اردوغان ابراز اطمینان کرد که آنکارا از هیچ کمکی برای حل و فصل اوضاع دریغ نخواهد کرد.
این در حالی است که ولادیمیر مدینسکی، مشاور رئیس جمهور روسیه و رئیس هیئت روسی شب گذشته اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات “رو در روی” نمایندگان روسیه و اوکراین در تاریخ 29 تا 30 مارس (9 و 10 فروردین ماه) برگزار خواهد شد.
این مقام روس یادآور شد که روز یکشنبه دور دیگری از مذاکرات ویدئویی با طرف اوکراینی در خصوص مسائل نظامی انجام شد و در پایان تصمیم گرفته شد که طرفین در تاریخ 29 تا 30 مارس با یکدیگر ملاقات حضوری کنند. مدینسکی پیش از این گفته بود که در مذاکرات مسکو و کییف مواضع خود در برخی مسائل جزئی را بهم نزدیکتر کرده، ولی در خصوص مواضع اصولی “در واقع زمان تعیین کننده” خواهد بود.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین صبح امروز، دوشنبه در پیامی ویدئویی که از سوی دفتر ریاست جمهوری منتشر شد، اعلام کرد که اولویتهای کییف در مذاکرات با فدراسیون روسیه بدون تغییر باقی مانده و شامل – حاکمیت، تمامیت ارضی و تضمینهای امنیتی برای اوکراین است.
وی گفت: «دور جدیدی از مذاکرات در پیش است، زیرا ما به دنبال صلح بدون تأخیر هستیم. اکنون فرصت یک دیدار رو در رو در خاک ترکیه فراهم شده و بیایید به نتیجه آن امیدوار باشیم. اولویتهای ما مشخص است – در حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تردیدی وجود ندارد. تضمینهای امنیتی مؤثر هم برای کشور ما ضروری است. هدف ما نیز واضح است – صلح و احیای مجدد سریع زندگی عادی در اوکراین.»
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز سی و سوم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
*****
گفتگوی تلفنی وزاری امور خارجه روسیه و ترکیه درباره اوکراین
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و مولود چاووشاوغلو، همتای ترکیهای وی شب گذشته پس از مذاکرات رهبران دو کشور، گفتگوهای تلفنی با یکدیگر داشتند که در جریان آن رویدادهای جاری در اوکراین و پیرامون آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پیش از این وزیر امور خارجه ترکیه پس از مذاکرات تلفنی روسای جمهوری ترکیه و روسیه یادآور شده بود که مقامات آنکارا از میزان مسئولیت خود آگاه بوده و به امکان دست یابی به صلح بین مسکو و کییف امیدوارند. چاووشاوغلو افزود: امیدواریم دیدارهای آتی به آتشبس کامل منجر شود و فرصتی برای صلح بوجود آید.
ترکیه از غرب خواست تا استدلالهای امنیتی روسیه را بشنوند
ابراهیم کالین، مشاور رئیس جمهوری ترکیه روز یکشنبه در نشست دوحه در قطر تاکید کرد که کشورهای غربی باید به استدلالهای امنیتی روسیه گوش بدهند.
کالین در سخنرانی خود تاکید کرد که در صورت تخریب همه پلهای پشت سر با روسیه، برقراری مجدد گفتگو با مسکو غیرممکن خواهد بود. وی در عین حال، حمایت از اوکراینیها را ضروری دانست تا بتوانند از کشور خود دفاع کنند، ولی لزوم حفظ تماسها با روسیه نیز باید در نظر گرفته شود.
هشدار سازمان ملل نسبت به قحطی به دلیل بحران اوکراین و تحریمها علیه روسیه
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد که به دلیل بحران اوکراین و تحریمهای اعمال شده علیه روسیه، یمن، افغانستان، سوریه، تعدادی از کشورهای آفریقایی نخستین کشورهایی خواهند بود که با قحطی فاجعهبار مواجه خواهند شد.
طبق این اطلاعات، روسیه و اوکراین 24 درصد از تولید گندم جهان را به خود اختصاص داده اند و بطور مشترک 73 درصد روغن آفتابگردان جهان را تامین می کنند. به دلیل اختلال در عرضه محصولات اساسی، از هم اکنون روند صعودی قیمتها در سطح جهانی مشاهده شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هم در یک کنفرانس مطبوعاتی هشدار داد که از هم اکنون انعکاس بحران اوکراین در سراسر جهان احساس میشود، افزایش قیمتهای مواد غذایی، انرژی و کودها به یک قحطی جهانی تبدیل خواهد شد.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد (WFP) نیز اعلام کرد که سال 2022 سال قحطی فاجعه بار خواهد بود. این سازمان یادآور شد که این مشکل 44 میلیون نفر در 38 کشور جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
اولیانوف: حذف روسیه از آژانس بین المللی انرژی اتمی غیرممکن است
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمانهای بین المللی در وین شب گذشته اعلام کرد که حذف روسیه از آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در منشور این سازمان گنجانده نشده است، بنابراین برآوردن خواسته “النا زرکال” مشاور وزیر انرژی اوکراین غیرممکن است.
اولیانوف به خبرگزاری تاس گفت: «توضیح درباره اظهارات بی اساس و غیرآگاهانه مشاور وزیر اوکراین برای من دشوار است. برای شروع، بهتر است با اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی آشنا شوید تا بفهمید: حذف روسیه یا هر کشور دیگری از آژانس غیرممکن است، برای اینکه این گزینه در منشور این سازمان پیش بینی نشده است.»
مشاور وزیر انرژی اوکراین روز گذشته در یک مصاحبه رادیویی گفته بود که اوکراین و شرکای آن در تلاش هستند تا روسیه را از آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخراج کنند.
کشتیهای ناتو تجهیزات نظامی را به استونی منتقل کردند
وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد که کشتیهای ناتو سلاح و تجهیزات نظامی را به جمهوری استونی تحویل دادهاند تا “گروه نبرد ناتو” به رهبری انگلستان در آن کشور را تامین کنند.
طبق این اطلاعات، کشتیهای نیروی دریایی سلطنتی برای حمایت از ناتو و تقویت امنیت در منطقه دریای بالتیک به کشتیها، هواپیماها و پرسنل شش کشور “نیروهایی اعزامی مشترک (JEF)” پیوستهاند. این گروه نبرد شامل کشتیهای جنگی از دانمارک، سوئد، استونی، لتونی و لیتوانی می شود که برای گشتزنی و اسکورت دریایی در این منطقه استراتژیک مهم، در کنار هم در حال انجام وظیفه هستند.
اتحادیه اروپا بر لزوم ادامه گفتگوها با روسیه تاکید کرد
شارل میشل، رئیس شورای اروپا شب گذشته، یکشنبه اعلام کرد که اتحادیه اروپا ادامه گفتگوها با فدراسیون روسیه در خصوص وضعیت پیرامون اوکراین را مهم میداند. البته این سازمان باید به طور همزمان قدرت دفاعی خود را تقویت کند.
میشل در عین حال در مصاحبه خود با یک شبکه تلویزیونی فرانسوی، از تجاوز روسیه به اوکراین انتقاد کرده و یادآور شد: «بنا به ضرورت، ادامه گفتوگو با ولادیمیر پوتین [رئیسجمهور روسیه] ضروری است، برای اینکه او اکنون در کاخ کرملین حضور دارد.»
رئیس شورای اروپا افزود: البته “تقویت فعال جبهه دفاعی در جناح شرقی ناتو” ضروری است و اتحادیه اروپا به ارائه کمکهای مختلف از جمله کمک نظامی به اوکراین ادامه خواهد داد.
صدراعظم آلمان: ناتو هیچ هدفی برای تغییر قدرت در روسیه ندارد
اولاف شولز، صدراعظم آلمان که شب گذشته در یک برنامه از شبکه تلویزیونی ARDصحبت میکرد، ابراز اطمینان کرد که ناتو هدف تغییر قدرت سیاسی در روسیه را دنبال نمی کند. وی گفت: «هدف ناتو “تغییر رژیم” در روسیه نیست. به نظر من، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز این را نمی خواست، اگرچه روز گذشته در سخنرانی خود گفت که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه “دیگر نمی تواند در سمت خود باقی بماند”.»
شولز توضیح داد که در زمان دیدارش از کاخ سفید قبل از بحران اوکراین، با جو بایدن درباره این موضوع صحبت کرده است. صدراعظم آلمان افزود: «ما هر دو کاملاً موافق بودیم که “تغییر رژیم” موضوع و هدف سیاستی نیست که ما دنبال می کنیم، این وظیفه مردم و کشورها است که از آزادی خود دفاع کنند.»
شولتز: آلمان قصد دارد در سال جاری از واردات نفت روسیه مستقل شود
اولاف شولز، صدراعظم آلمان در مصاحبه با تلویزیون ARDاعلام کرد که آلمان می تواند در سال جاری از واردات زغال سنگ و نفت از روسیه مستقل شود. وی گفت: امسال تلاش خواهیم کرد تا از وابستگی به واردات زغال سنگ و نفت روسیه خارج شویم و شرایط فنی لازم را آماده کنیم تا بتوانیم هرچه سریعتر از واردات گاز مستقل شویم.
پیش از این، روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان گفته بود که اقتصاد آلمان ممکن است تا تابستان 2024 از گاز روسیه مستقل شود و وابستگی به ذغال سنگ و نفت تا تابستان سال جاری به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
کاخ سفید: بایدن خواستار تغییر قدرت در روسیه نشده است
دفتر مطبوعاتی کاخ سفید صبح اوایل بامداد امروز، دوشنبه اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه اطمینان داد که او خواستار تغییر قدرت در روسیه نشده است.
طبق این اطلاعات بایدن روز یکشنبه در مراسم کلیسای واشنگتن شرکت کرده و هنگام خروج از کلیسا، در پاسخ به یکی از خبرنگاران که فریاد زد: “آقای رئیس جمهور، آیا شما خواستار تغییر رژیم در روسیه هستید؟، جواب داد: “خیر.”
بایدن روز شنبه در جریان سفر خود به ورشو، در سخنانی درباره ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، ابراز عقیده کرد که «این مرد دیگر نباید در قدرت باقی بماند». کاخ سفید متعاقباً به خبرنگاران اطمینان داد که رهبر ایالات متحده خواستار تغییر قدرت در روسیه نیست.
نمایندگان کنگره آمریکا بایدن را به خاطر اظهاراتش درباره پوتین محکوم کردند
مایکل مک کال (نماینده ایالت تگزاس)، جمهوریخواه ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده در مصاحبه با CNNابراز عقیده کرد که اظهارات جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا درباره ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه، بیشتر از آنکه اعزام جنگندههای آمریکایی به اوکراین تحریک آمیز باشد، باعث تحریک کرملین خواهد شد.
این نماینده کنگره گفت: «این سخنان بایدن یک ارسال علامت بسیار تحریک آمیز برای پوتین بود. ما نگران آن بودیم که واشنگتن کاری نکند که او را تحریک کند و نکند کاخ سفید جنگنده به اوکراین اعزام کند. وی اکنون این سخنان بایدن، حتی از ارسال جنگنده هم تحریک کنندهتر است.»
جیم ریش، سناتور جمهوری خواه آمریکا نیز بایدن را به دلیل اظهاراتش در خصوص تغییر رهبری فدراسیون روسیه مورد انتقاد قرار داد و این سخنان وی را نادرست نامید.
بورل: 2 سال زمان برای کنار گذاشتن گاز روسیه لازم است
جوزپ بورل، مسئول سیاست دیپلماسی و امنیتی اتحادیه اروپا در مصاحبه با اسکای نیوز عربی اعلام کرد که اروپا می تواند ظرف دو سال از گاز روسیه صرف نظر کند. این سیاستمدار گفت که اتحادیه اروپا قصد دارد از منابع مختلف برای تامین گاز خود استفاده کند و به دنبال کاهش وابستگی اروپا به منابع انرژی روسیه است و نه ممنوعیت کامل آنها.
روسیه بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی به کشورهای اروپایی است و حدود 40 درصد گاز مصرفی در این قاره را از طریق چندین مسیر ارسال گاز تامین می کند.
بیش از 50 درصد فرانسویها استدلالات روسیه درباره اوکراین را باور دارند
بیش از 50 درصد از مردم فرانسه حداقل به یکی از استدلالهای روسیه در خصوص اوکراین و علت آغاز عملیات ویژه برای حفاظت از مردم دونباس باور داشته و آن را منطقی دانستند. این موضوع در نظرسنجی Ifopکه در روز یکشنبه در وب سایت کانال تلویزیونی CNewمنتشر شد، نشان داده شده است.
در گزارش آمده است: “به نظر می رسد که 52 درصد از پاسخ دهندگان حداقل به یکی از نظریات روسیه در خصوص دلایل و ضرورت آغاز جنگ در اوکراین اعتقاد دارند.”
این نظرسنجی نشان داد که 28 درصد از پاسخ دهندگان نیز بر این باورند که عملیات روسیه توسط تعداد زیادی از مردم روس زبان اوکراینی که سالهاست مورد آزار و اذیت قرار دارند، حمایت میشود. 10 درصد از سئوال شوندگان نیز متقاعد شدهاند که اوکراین در حال حاضر توسط توسط نیروهای نئونازی که در دولت و به خصوص ارتش نفوذ دارند، اداره میشود.
وزیر دفاع انگلیس: تانکهای ما به کییف کمکی نخواهد کرد
بن والاس، وزیر دفاع انگلیس روز یکشنبه اعلام کرد که ارسال تانکهای بریتانیایی به اوکراین “کارساز نخواهد شد” و در شرایط کنونی کییف بهتر است روی تعمیر و استفاده از تجهیزات روسی تمرکز کند.
وی در مصاحبه با روزنامه میل آن ساندی گفت: «ارتش اوکراین هرچه سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته دریافت کند، برای استفاده از آنها به آموزش بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل است که تمرکز آنها باید روی ارتقا یا یافتن تجهیزات ساخت روسیه یا شوروی باشد که قبلاً از آنها استفاده شده باشد و اکنون در اختیار داشتن تانکهای انگلیسی واقعاً کارساز نیست.»
وی همچنین در پاسخ به سخنان ولادیمیر زلنسکی، رهبر اوکراین که غرب را به «فقدان شجاعت» متهم کرد، یادآور شد که انگلستان “بیش از هر کس دیگری” برای کمک به اوکراین اقدام انجام داده است.
زخمی شدن بیش از 30 غیرنظامی در اثر گلوله باران ارتش اوکراین در دونتسک
دفتر نمایندگی دونتسک در مرکز مشترک کنترل و هماهنگی آتشبس صبح امروز، دوشنبه اعلام کرد که در مجموع 34 غیرنظامی در مناطق مختلف این سرزمین در جریان حملات گسترده 24 ساعت گذشته توسط نیروهای مسلح اوکراین زخمی شدند. هنوز میزان خسارات وارده به تاسیسات غیرنظامی منطقه گزارش نشده است.
انتهای پیام/
لینک خبر: