هیأت حاکمه فعلی افغانستان را تا فراگیر نشدن دولت در این کشور به رسمیت نمی‌شناسیم

وزیر امور خارجه کشورمان در حرم مطهر امام خمینی (ره) ضمن ابراز ناخرسندی از عدم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان گفت: به صراحت به هیأت حاکمه فعلی افغانستان گوشزد کردیم که ما هیأت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نشناخته‌ایم و گفتیم که باید با مشارکت همه اقوام در افغانستان دولتی فراگیر تشکیل شود.

 

به گزارش نبأپرس، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم تجدید بیعت با آرمان‌های امام راحل که ظهر امروز در حرم مطهر امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار کرد: سمینار سفرای ما در سال جاری با شعار تحول در نظم جهانی و نقش‌آفرینی جمهوری اسلامی ایران از روز شنبه با فرمایشات حکیمانه رهبری آغاز شد.

وی افزود: با توجه به شعار گردهمایی ما که تحول در نظام جهانی را هدف قرار داده، لازم است تاکید کنم که امام راحل سال‌ها پیش موضوع تحول در نظم جهانی را در عمل به منصه ظهور رساندند.

استقلال سیاسی و نفی وابستگی یکی از درس‌های بزرگ امام راحل بود

وزیر امور خارجه ابراز کرد: تحولی که با پیروزی انقلاب اسلامی با رهبری حکیمانه امام در فضای بین المللی آن مقطع اقدامی را رقم زد که امروز ما تداوم آن را در تحول در نظم جهانی به عنوان واقعینی که پیشگام آن امام راحل بودند، شاهدیم.

امیرعبداللهیان با اشاره به شعار نه شرقی و نه غربی گفت: این شعار دکترین سیاست خارجی امام را شامل می‌شد که ما امروز نیز حساسیت و دقت نظر مردم را در پایبندی به این شعار می‌بینیم، این شعاری است که در سر در وزارت امور خارجه به خوبی به چشم می‌خورد.

وی تاکید کرد: نظریه نه شرقی و نه غربی امام راحل با گذشت بیش از سه دهه همچنان پررنگ و در صدر اولویت‌های مردم و افکار عمومی در کشور ما قابل رصد است.

وزیر امور خارجه افزود: استقلال سیاسی و نفی وابستگی یکی دیگر از درس‌های بزرگی بود که از امام راحل آموختیم و نسل‌های پس از انقلاب نیز در این مسیر به خوبی گام بر می‌دارند.

حمایت از فلسطین و آزادسازی قدس شریف در صدر اولویت‌های سیاست خارجی

امیرعبداللهیان در مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران از مظلومان جهان تصریح کرد: توجه به مظلوم و حمایت از مظلومان و مستضعفان جهان یکی دیگر از آثار برجسته موجود در سیاست خارجی در نگاه امام راحل است که بحث حمایت از فلسطین و آزادسازی قدس شریف به عنوان یک دستور کار در حوزه سیاست خارجی، همچنان مورد پیگیری و در صدر اولویت‌های ما در سیاست خارجی است.

وی با بیان اینکه باور به مردم و پشتوانه مردمی یکی از بزرگترین سرمایه‌های دستگاه سیاست خارجی است، ادامه داد: اتکای به خداوند سبحان یکی دیگر از کلیدواژه‌های مورد تاکید امام راحل بود، امام راحل زمانی در حوزه اخلاق در سیاست خطاب به سیاستمداران در ایران فرمایشی داشتند، ایشان فرمودند همه هیاهوهای این دنیا رفتنی است، کاری کنید که در آن دنیا راهتان بدهند.

وزیر امور خارجه تشریح کرد: مقام معظم رهبری در صیانت از اصول و ارزش‌ها و اندیشه‌های بلند امام راحل در بیش از سه دهه گذشته گام‌های بسیار محکمی را برداشتند، ما دکترین و نظریه سیاست خارجی مبتنی بر عزت، حکمت و مصلحت را از ایشان آموختیم و تاکید ایشان بر اینکه عزت یعنی نفی دیپلماسی التماسی، حکمت یعنی عمل خردمدانه در عرصه سیاست خارجی و مصلحت یعنی انعطاف اما در جهت نیل به اهداف و نه فاصله گرفتن از اهداف را در دستگاه دیپلماسی سرلوحه کار خود قرار دادیم.

دکترین سیاست خارجی دولت؛ دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند

امیرعبداللهیان در خصوص دکترین سیاست خارجی دولت سیزدهم بیان کرد: وقتی دکترین سیاست خارجی دولت جدید را مورد توجه قرار دادیم، ذیل نگاه بنیان‌گذار انقلاب اسلامی و رهنمودهای رهبری و در چارچوب قانون اساسی به دکترین مبتنی بر سیاست خارجی متوازن یعنی تعامل با همه بخش‌های جهان، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند دست یافتیم.

وی خاطرنشان کرد: در این چارچوب تعامل با همه بخش‌های جهان با اولویت نگاه به آسیا و همسایگان، توجه به دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی عمومی و نگاه ویژه به ایرانیان خارج از کشور مورد توجه است و ما امروز به طور رسمی و اعلام شده، ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار ایرانی در خارج از کشور داریم.

تمرکز بر دیپلماسی اقتصادی و توسعه تجارت خارجی

وزیر امور خارجه گفت: نکته دیگر آن است که همه می‌دانیم که تحت تاثیر آثار و پیامدهای نزدیک به سه سال ویروس مرگبار کرونا بر اقتصاد، تحت تاثیر جنگ اکراین و تحریم‌های دشمنان قرار داریم و ما در موضوع اقتصاد و معیشت مردم همچنان نیازمند کار و تلاش هستیم، به همین منظور تمرکز ما بر دیپلماسی اقتصادی و توسعه تجارت خارجی است.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: امروز توقع مردم از ما و دولت، ارتقای معیشت مردم است و در این چارچوب همه همکاران ما مصمم هستند که از قابلیت سیاست خارجی کمک گیرند، در همین رابطه تلاش دستگاه دیپلماسی و دولت برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها است.

تحریم‌ها به یک نوع رفتار اعتیادگونه تبدیل شده است

وی با بیان اینکه تحریم‌ها در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به یک نوع رفتار اعتیادگونه تبدیل شده است، افزود: ما در حالی که در میانه مذاکره هستیم و برای لغو تحریم‌ها غیر مستقیم با آمریکا و مستقیم با طرف‌های دیگر توافق می‌کنیم، همزمان شاهدیم که افراد یا مؤسساتی در ایران تحریم می‌شوند؛ لذا تلاش برای بی ‌اثر کردن تحریم‌ها به موازات به کارگیری ابزار دیپلماسی و مذاکره برای لغو تحریم‌ها در دستور کار است.

وزیر امور خارجه در مورد وضعیت برجام گفت: گاهی برخی می‌پرسند که برجام تمام شد، موضوع را کنار بگذارید و مسیر دیگری را انتخاب بکنید، من به آن عزیزان عرض می‌کنم که برجام خوب یا بد، یا دارای نقاط ضعف و قوت، امروز سندی بین‌المللی است که در مقابل ما قرار دارد، ما در دستگاه دیپلماسی برای لغو تحریم‌ها امروز این سند را در مقابل داریم.

امیرعبداللهیان ادامه داد: ماه‌ها مذاکره کردیم نه برای مذاکره، هفته‌ها است که به صورت غیرمستقیم تبادل پیام‌ها ادامه دارد؛ تلاش‌های برخی وزرای خارجه و مقامات عالی رتبه کشورها برای اینکه آنچه در این مذاکرات بعد از ماه‌ها تلاش و پیگیری تبدیل به یک سند اولیه شده است به مرحله جمع‌بندی برسد.

وی افزود: تصمیم دولت ما و برنامه کار ما این است که هر مقداری که بازگشت همه طرف‌ها و پایبندی‌شان به برجام می‌تواند تاثیر داشته باشد، چنانچه طرف‌های مقابل به نقطه پایانی جمع‌بندی برسند، ما نیز برای رسیدن به این نقطع تلاش‌ها متنوعی را در دستور کار داریم. اما برای اینکه با روح و روان مردم و افکار عمومی بازی نشود ضرورتی نمی‌بینیم که بخواهیم مرحله به مرحله و لحظه و لحظه در تیتر خبر بگوئیم که در چه نقطه‌ای قرار داریم اما حتما به وظیفه خود در مسیر دیپلماسی برای لغو تحریم‌ها ادامه می‌دهیم البته می‌توانم بگویم که پیشرفت‌های خوبی هم حاصل شده است؛ امیدوارم به نقطه‌ای برسیم که بتوانیم نتایج روشنی را بدست بیاوریم و افکار عمومی را در جریان قرار بدهیم.

طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است/ مسأله حقابه با بیانیه سیاسی حل نمی‌شود

امیرعبداللهیان در مرود چالش‌های منطقه‌ای تشریح کرد: در حوزه سیاست خارجی ما در منطقه همچنان با چالش‌های مختلفی مواجه هستیم، به موازات فروکش کردن جنگ در یمن در سودان جنگ آغاز شد؛ افغانستان همچنان یک موضوع مهم در منطقه و جهان است، از اینکه دولت فراگیر در افغانستان تشکیل نشده است، ناخرسند هستیم، به صراحت به هیأت حاکمه فعلی افغانستان گوشزد کردیم که ما هیأت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نشناخته‌ایم و به صراحت گفته‌ایم که شرط آن تشکیل دولتی فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان است، طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است، نه همه آن.

وی گفت: ما از محروم کردن زنان و دختران از تحصیل در افغانستان به شدت ناخرسندیم و این رفتار را رفتاری برخلاف تعالیم پیامبر نور و رحمت می‌دانیم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما در موضوع حقابه جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگوهایی را با افغانستان داریم و معتقدیم قرارداد ۱۳۵۱ به دقت در مسیر حقوقی خود باید مورد توجه قرار گیرد، به مقامات حاکم بر افغانستان به صراحت گفته‌ایم که حل مشکل حقابه از طریق بیانیه سیاسی نیست، بلکه از طریق اقدام حقوقی در چارچوب عهدنامه ۱۳۵۱ است.

امیرعبداللهیان ابراز کرد: درگیری‌های مرزی پراکنده‌ای که در ماه‌های گذشته در مرز ایران و افغانستان به وقوع پیوسته، یک عامل نگرانی است، به صراحت به حاکمان افغانستان اعلام کردیم که در کنار همسایگی با داشتن ۹۰۰ کیلومتر مرز درحالیکه ما در حوزه اقتصاد و تجارت مرزی و نواع حمایت‌ها از مردم افغانستان و تنظیم مناسبات با هییت حاکمه‌ای که آن را به لحاظ حقوقی و سیاسی به رسمیت نشناختیم، در مسیر تعامل هستیم.

وی در مورد تعامل با افغانستان گفت: راهی جز تعامل و همکاری در افغانستان وجود ندارد، امیدواریم مشکلاتی که در افغانستان هم برای مردم آن و هم برای حاکمان فعلی ایجاد شده، از مسیر گفت‌وگو، همکاری و توجه به واقعیات‌ها در چارچوب نگاه به قوانین و شرعیات اسلام و نگاه به تعالیم پیامبر اسلام(ص) در مسیر درست خود مورد توجه قرار گیرد.

وزیر امور خارجه در پایان تاکید کرد: ما نمی‌خواهیم خاطره تلخ مزار شریف تکرار شود، بلکه می‌خواهیم به روند صلح و امنیت و توسعه افغانستان کمک کنیم و انتظار متقابلی از حاکمان افغانستان داریم.

انتهای پیام/


لینک خبر:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − چهارده =

دکمه بازگشت به بالا