امیرعبداللهیان: بین دیپلماسی و میدان در تأمین حداکثری امنیت منطقه هماهنگی نزدیکی وجود دارد

وزیر امور خارجه کشورمان در دانشگاه تهران در خصوص تحولات فلسطین و سیاست خارجی ایران به سخنرانی پرداخت.

 

به گزارش نبأپرس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان امروز ظهر، شنبه، در برنامه «نسبت جمهوری اسلامی ایران با نهضت‌های آزادی‌بخش» در دانشکده فنی دانشگاه تهران سخنانی را در خصوص تحولات فلسطین و سیاست خارجی ایران بیان کرد.

امیرعبداللهیان در ابتدا درباره انقلاب اسلامی ایران گفت: وضعیتی که ما در سیاست خارجی مواجهیم دو ویژگی برتر آن گفتمان انقلاب است؛ گفتمان انقلاب اسلامی توأم با عمل است و فقط نظریه‌پردازی نیست. بسیاری از مقامات دیگر کشورها بیان می‌کنند که “ما به وضعیت در ایران غبطه می‌خوریم.”، بسیاری از رهبران جهان سخنرانی‌های طولانی دارند، اما در خصوص مقام رهبری می‌گویند که “ما پیگیری می‌کنیم” و می‌گویند “گفتمان ایشان روی زمین اجرا می‌شود”.

وی ادامه داد: در مصر با خانم و آقایان دانشجو ملاقات داشتم، آنها می‌گفتند “انگیزه ما برای تحصن بزرگ این بود که می‌دیدیم جوانان ایران اقداماتی را انجام می‌دهند که چنین خلاقیت‌هایی دارند اما ما نداریم”.

امیرعبداللهیان در خصوص فلسطین گفت: در مسئله فلسطین بیان افکار عمومی این است که گفتمان انقلاب توأم با عمل است. این‌که برای مقابله با رژیم اسرائیل و حمایت از فلسطین چه اقداماتی انجام شده است، بخشی از آنان به حوزه مقاومت در منطقه ربط دارد. بعد از سخنرانی آقای نصرالله برخی‌ها گفتند؛ انتظار داشتیم ایشان دستور حمله سراسری به سرزمین اشغالی را بدهند. ما از گروه‌های مقاومت حمایت می‌کنیم و این در چارچوب ارزش‌هاست اما آنها بر اساس مصالح و شرایط خود تصمیم می‌گیرند.

وزیر امور خارجه افزود: در عملیات طوفان الاقصی در هفت اکتبر واقعاً اسرائیل فروریخت نه‌تنها دستگاه امنیتی آن. در سرزمین‌های اشغالی 7 سرویس اطلاعاتی فعال بودند اما عملیاتی که فلسطینی‌ها و حماس انجام دادند همه چیز را فروریخت. بلینکن در دیدار با برخی از سران منطقه گفت “وقتی وارد تل‌آویو شدم بهت‌زده بودم”، به‌تعبیر او “تا این حد فروپاشی را باور نمی‌کردم”.

امیرعبداللهیان ادامه داد: اکنون آنها در مقابل نیروهای مقاومت فروریختند و دچار شوک هستند. هیچ نقطه‌ای در اسرائیل از موشک‌های مقاومت در امان نیست و حتی ایلات نیز با موشک‌های یمنی به وضعیت خاصی رسیده است.

وی در خصوص راه‌های مقاومت گفت: تصمیم مقاومت این بود که پایگاه‌های آمریکا در منطقه به‌خاطر حمایت علنی این اماکن مورد حمله قرار گیرد. عملیات طوفان الاقصی صددرصد فلسطینی بود، آیا آنها امروز به ما وابسته هستند؟ خیر. هم‌اکنون تونل‌های غزه چندین هزار کیلومتر است و آمریکایی‌ها نمی‌دانند باید چه‌کار کنند. اکنون مراکز تولید راکت و موشک مقاومت با امکاناتی که خود تهیه کردند دارند تولید می‌کنند و اقدام می‌کنند. مقاومت تصمیم گرفتند از چندین جبهه اقدام کنند تا هم طولانی‌تر ادامه دهند و همین که از چند جبهه اقدام کردن شرایط خاص خود را دارد.

وی در خصوص پیام‌های ارسالی توسط آمریکا گفت: ‌آنها در یکی از پیام‌ها خواستند که “به گروه‌های مقاومت بگویید عملیات را به‌روی پایگاه‌های ما متوقف کنند”، اما ما پاسخ دادیم که “هیچ دستورعملی صادر نخواهیم کرد چراکه آنان مستقل هستند”، اما ایران حتماً به تصمیمات آنان احترام می‌گزارد و به پشتیبانی‌های خود ادامه می‌دهیم. بین دیپلماسی و میدان در تأمین حداکثری امنیت منطقه هماهنگی نزدیکی وجود دارد.

وزیر امور خارجه ادامه داد: تجهیزات مورد استفاده یمنی‌ها این‌قدر دقیق است که طرف مقابل هم جواب خود را می‌گیرد. امروز بیش از یک‌سوم ارتش اسرائیل با حزب‌الله درگیر است و حزب‌الله اقداماتی را انجام داده است. آن‌چیزی که در صحنه می‌بینید چند چیز است؛ یکی از آن فریب در رسانه. بر اساس گزارشات ما درگیری و جنگ در تمام مناطق وجود دارد و رژیم تنها یک منطقه بیابانی را تصرف کرده است، یک منطقه کاملاً صحرایی و بیابانی اما در رسانه چیز دیگر می‌گویند. اکنون صحنه به‌گونه‌ای است که یک طرف آمریکا است، تردید نکنید مقاومت حرف آخر را خواهد زد.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: حماس حساب‌شده عمل کرد و نیروهای آنان را اسیر کرد. رژیم در درجه اول می‌خواست حماس را نابود کند اما نتوانست.
اقدامی که آمریکا کرد این بود که از پایگاه‌های خود توقف ارسال تسلیحات را نمی‌بیند، امیدوار بودند ظرف 20 روز حماس را نابود کنند، اما وقتی ناامید شدند آمدند گفتند “اسرای نظامی را آزاد کنیم” اما این هم به نتیجه نرسید، اکنون به جایی رسیدند که می‌گویند “خانه طراح عملیات هفت اکتبر را شناسایی کردیم”! آنها هیچ راهبردی برای پایان ندارند، آنها خود را برای ادامه درگیری چندماهه آماده کردند.

وی همچنین در بخشی دیگر درباره سیاست خارجی دستگاه دیپلماسی و انتخاب سفرا گفت: انتخاب سفیر همه مراحلش در اختیار وزارت خارجه نیست و او نماینده نظام است و پروسه خاص خود را دارد. در مواردی افرادی را بازگشت زدیم.
در همه جای دنیا این شرایط است که یک‌دفعه وزیر جنگ را وزیر خارجه می‌کنند.
در برخی از کشورها حجم و درصد فعالیت‌های اقتصادی‌مان بالاتر است، در حوزه صنعتی که می‌خواهیم کار کنیم نمی‌توان سفیر دیگری گذاشت.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالات دانشجویان گفت: ما در وزارت خارجه با رعایت چارچوب‌ها، اصول و ارزش‌ها مسئول تنظیم مناسبات هستیم، ما مسئول خراب کردن مناسبات نیستیم. ما برای تأمین حداکثری منافع ملی باید تلاش کنیم. برخی‌ها می‌گویند “چرا روابط با عربستان را به حالت عادی برگرداندید؟!”، این مسئولیت ما بود. ما از ابتدا در موضوع یمن هیچ مذاکره‌ای با مقامات عربستان نداشتیم، خود یمنی‌ها تصمیم می‌گیرند و ما به تصمیمات آنان احترام می‌گزاریم، آنان مصالح خودشان را دارند. رابطه سیاسی تهران و ریاض به یک نقطه جدیدی رسیده است اما ما همه اصول را زیر پا نگذاشتیم، ما تحفظات خود را داریم، آنان هم دارند، رابطه ما با برخی از کشورها باعث نمی‌شود ما از مقاومت دفاع نکنیم، بلکه در دیدارها واقعیت‌ها را می‌گوییم.
واقعیت این است که آمریکا اکنون قدرت اعمال هژمون ندارد. آمریکا اکنون با تمام توان به کمک اسرائیل آمده است و امروز آمریکا تمام‌قد آمده است تا جنازه اسرائیل را بلند کند. هنوز حزب‌الله وارد نشده است و آنان 26 پیام به حزب‌الله دادند که وارد جنگ نشود و با این همه ادعا نمی‌توانند مقابل حزب‌الله بایستند.

وی خاطرنشان کرد: آقای رئیسی در دیپلماسی سران با نگاه ارزشی شب و روز پای کار هستند. ما وظیفه داریم وضعیت کشور و مردم را ببینیم. اگر فکر کنید ما و عربستان نشستیم و کلی امتیاز دادیم تا سرمایه‌گذاری کنند، بگویم که ما خود توانمند هستیم، ظرفیت موشکی ما بالاست. امروز خریدار آب سنگین ما آمریکاست و با واسطه خرید می‌کنند، یک مقام غربی گفت “باکیفیت‌ترین آب سنگین تولیدشده در ایران تولید می‌شود”.

امیرعبداللهیان درباره نقش‌آفرینی ایران در فلسطین گفت: هیچ مسئله در خصوص فلسطین تاکنون بدون مشورت با ایران انجام نشده است، طرف مقابل هم برایش مهم است. گروه‌ها در عراق از ما دستور نمی‌گیرند اما اصول و تفکر اسلامی ایران را قبول دارند و مورد ظلم توسط تروریسم قرار گرفته‌اند. ما از گروه‌های عراق و سوریه در مبارزه با داعش حمایت کردیم. اکنون پیدا کردن سلاح با این‌همه دلال جزو ساده‌ترین کارهاست و بسیاری سلاح‌های خود را از سلاح‌های ارسالی به اوکراین که خطای راهبردی آمریکا بود تهیه می‌کنند.
وقتی قرار است آتش‌بس شود خود نیروی مقاومت باید تصمیم بگیرند.

وی افزود: نقش ایران در مقاومت، در بخش سیاسی فعال است و مربوط به وزارت خارجه نیست بلکه از نظام صحبت می‌کنم.

امیرعبداللهیان درباره سند 2030 گفت: در کشور ما بدون هماهنگی سند فرهنگی 2030 مربوط به آموزش و پرورش امضا شد، ما آن را تأیید نکردیم و دولت آقای رئیسی اجرای آن را متوقف کردند، این سند 2030 مورد قبول ما نیست و به‌صراحت اعلام کردیم در هیچ نشستی شرکت نمی‌کنیم، اما همه اسناد 2030 مربوط به بخش فرهنگی آن نیست.

وزیر امور خارجه درباره طالبان و تحولات افغانستان گفت: افغانستان یک پرونده خیلی پیچیده است؛ اولاً افغانستان زمانی می‌تواند ثبات داشته باشد که همه اقوام در اداره آن نقش داشته باشند. طالبان بخشی از واقعیت افغانستان هستند اما همه آن نیستند، بنابراین ما از دولت فراگیر در این کشور سخن می‌گوییم، ثبات و امنیت در افغانستان برای مهم است، امروز طالبان علیه داعش می‌جنگد، راه‌حل در افغانستان تشکیل دولت فراگیر است و طالبان قول داده است به این سمت حرکت کند.

وی در خصوص روابط با چین گفت: ما منافعمان در سیاست چندجانبه‌گرایی تأمین خواهد شد، لذا بازیگران مختلف در جهان برای ما بهتر از قدرت یکجانبه‌گرا در منطقه است، وقتی وارد بریکس می‌شویم یعنی می‌خواهیم با سران آنان روابط و همکاری داشته باشیم، ما در دل همکاری‌ها و تنش‌ها باید ببینیم منافع ما کجاست، برای ما پیشرفت چابهار مهم است.

وی در خصوص روابط با آذربایجان گفت: ما یک سیاست اصولی داریم و در آن چارچوب باید عمل کنیم، هرچه رابطه در سطح سیاسی تقویت شود در دیگر سطوح تنش‌ها کاهش می‌باید.

وزیر امور خارجه درباره برجام گفت: ما از ابتدا گفتیم از خطوط قرمز عبور نمی‌کنیم. ما با یک سندی مواجه هستیم و به‌دلیل اینکه خطوط قرمز ما از طرف مقابل مورد توجه قرار نگرفت در مسیر امضای بازگشت به برجام قرار نگرفته‌ایم، این به‌معنی آن نیست که همیشه خود را گرفتار تونل تنگ برجام خواهیم کرد.

انتهای پیام/


لینک خبر:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − نه =

دکمه بازگشت به بالا